top of page

PROJELERİM

SOBAT

SOBAT

Bu projenin amacı, özel öğrenme güçlüğü olan çocukların okuma ve okuduğunu anlama becerilerini ölçmeye yönelik ön çalışması yapılarak geliştirilmiş olan Sesli Okuma Becerisi ve Okuduğunu Anlama Testi’ni (SOBAT), 7-14 yaş arası çocukları kapsayacak şekilde genişletmek ve SOBAT testinin paralel formunu oluşturmaktır. Ayrıca, geliştirilen sesli okuma testinin kullanılabilirliğinin tekrarlı okuma müdahalesinin etkililiğini inceleyen bir araştırmada ön ve son test olarak uygulanarak değerlendirilmesi hedeflenmektedir.
Proje ekibi Özel Eğitim, Psikoloji, Sınıf Öğretmenliği, Türkçe Eğitimi ve Ölçme ve Değerlendirme alanlarındaki uzman bilim adamlarından oluşmaktadır. Test materyallerinin geliştirilmesinin ilk aşaması 2013 Güz döneminde tamamlandıktan sonra testin pilot çalışma olarak değerlendirilmesi 2014 Bahar döneminde İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Testin standardizasyonu 2014 Güz döneminde tamamlandıktan sonra testin kullanılabilirliği 2015 Bahar döneminde İstanbul’da tekrarlı okuma müdahale programının etkililiğini inceleyen bir araştırmada ön test ve son test olarak kullanılarak değerlendirilecektir. Elde edilen veriler 2015 Yaz döneminde değerlendirilecek ve testin uygulama paketine son hali verilecektir.
SOBAT testinin geliştirilmesi sonucunda, öğrenme güçlüğü olan çocukların tıbbi ve eğitsel tanılama süreçlerinde okuma ve okuduğunu anlama becerileri standart bir okuma testiyle değerlendirilebilecektir. Ayrıca SOBAT testi, öğrenme güçlüğü olsun ya da olmasın, okuma güçlüğü yaşayan çocukların tarama ve tanılamasında kullanılabilecek ve okuma güçlüğü olan çocukların eğitimlerinin planlanması ve okuma edinimlerinin izlenmesi aşamalarında kullanılabilecektir. Bunun yanı sıra, okuma becerilerine ilişkin öğrencilerin durumlarını belirleme, yardımcı okuma programları geliştirme ve var olan programların etkililiğini ölçme gibi bilimsel çalışmalarda SOBAT yaygın olarak kullanılabilecektir.

bottom of page